lezing/discussie
2013
Foam meets Dirk Braeckman

Foam meets Dirk Braeckman

06.02.2013
de Appel, Prins Hendrikkade 142, Amsterdam

Op 6 februari organiseren de Appel arts centre en Foam een exclusieve avond rondom de Belgische fotograaf Dirk Braeckman. Edwin Becker (conservator Van Gogh Museum) gaat vanuit een schilderkunstig perspectief in op het werk van Dirk Braeckman, terwijl Marc Feustel (curator/schrijver) een fotografische benadering zal kiezen. Een artist talk met Dirk Braeckman vindt plaats onder leiding van Marcel Feil en in aanwezigheid van de andere gasten. SORRY ER IS GEEN PLAATS MEER DE ZAAL ZIT VOL!

Met Edwin Becker, Dirk Braeckman, Ann Demeester, Marcel Feil en Marc Feustel

HET IS NIET MEER MOGELIJK OM TE RESERVEREN. DE ZAAL ZIT VOL!

Op 6 februari organiseren de Appel arts centre en Foam een exclusieve avond rondom de Belgische fotograaf Dirk Braeckman. Edwin Becker (conservator Van Gogh Museum) gaat vanuit een schilderkunstig perspectief in op het werk van Dirk Braeckman, terwijl Marc Feustel (curator/schrijver) een fotografische benadering zal kiezen. Een artist talk met Dirk Braeckman vindt plaats onder leiding van Marcel Feil en in aanwezigheid van de andere gasten.

Deze winter presenteert de Appel arts centre gelijktijdig soloprojecten van de Belgische fotograaf/filmmaker Dirk Braeckman en de Britse kunstenaar Zarina Bhimji. Braeckman maakt verstilde, sensibele foto’s in grijstinten op groot formaat. Beelden die geen uitgesponnen verhalen vertellen, maar die geladen zijn met een bepaalde sfeer en daardoor “als tijdbommen wegtikken”, zoals auteur Luc Sante het formuleert.

Dirk Braeckman (BE, 1958) heeft sinds de vroege jaren negentig een zeer herkenbaar oeuvre opgebouwd van enigmatische foto’s. Grote afdrukken in zwart/wit en grijze tinten tonen ambigue beelden: desolate ruimtes, reflecterend behang, een vage schildering, een fragment van een naakt. Zijn sensibele fotowerken zijn vaak gebaseerd op onderwerpen uit zijn eigen leefwereld of omgeving, maar verbeelden besloten en mysterieuze werelden. Braeckman vermijdt anekdotes en stelt sfeer, textuur en suggestie centraal. De foto’s bezitten een snapshot-achtige vluchtigheid, terwijl ieder beeld juist heel precies is opgebouwd. Elk detail is van belang: de afsnijdingen, het licht, kleur en textuur, de onscherpte, het materiaal waarop het is afgedrukt. Braeckman lijkt de fotografie te benaderen en te behandelen als een schilder.

In de tentoonstelling in de Appel arts centre presenteert Braeckman op basis van de recent door Roma Publications uitgeven titelloze publicatie (die het midden houdt tussen een kunstenaarsboek en een catalogue raisonné) een uitgekiende selectie nieuwe foto’s. Uit zijn omvangrijke archief aan negatieven selecteerde hij opnamen waarvan nog nooit afdrukken waren gemaakt. Sinds enige tijd breidt Braeckman zijn werkgebied uit met videokunst. Naast enkele fotoseries wordt onder meer ‘Hemony getoond: een videowerk dat hij kort voor de opening van de tentoonstelling maakte in de Oude Kerk te Amsterdam, op een steenworp afstand van de Appel.

De tentoonstelling van Dirk Braeckman is te bezoeken tot en met 31 maart 2013. Meer informatie hier.

Programma 6 februari

19.00 Welkom door Ann Demeester + korte introductie Dirk Braeckman

Edwin Becker, Head of Exhibitions – Van Gogh Museum over 19e eeuwse schilder Belgische Xavier Mellery. Hij vertelt vanuit een schilderkunstig perspectief over Dirk Braeckman

Marc Feustel, vertelt over Dirk Braeckman vanuit fotografisch perspectief http://www.eyecurious.com/

Artist Talk met Dirk Braeckman door Marcel Feil, Deputy Director, Artistic Affairs van Foam, Edwin Becker en Marc Feustel.

Einde 20.30 uur

Reserveren

Verder attenderen wij u graag op de mogelijkheid om vooraf of na afloop van het event gebruik te maken van een diner aanbieding van Moes, eet- en drinklokaal (keuken open tot 22.00 uur) in het souterrain van de Appel arts centre. Een dagschotel (vis/vlees of vegetarisch) wordt aangeboden voor 10,-. Reserveren graag bij MOES

Kortingsactie Foam versus de Appel arts centre

Tijdens de Dirk Braeckman tentoonstelling is er een wederzijds kortingsactie tussen de Appel arts centre en Foam. Geldig van 25 januari 2013 tot en met einde tentoonstelling Dirk Braeckman 31 maart 2013.