event
2010
de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek…

de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2010

28.05.2010

In 2010 vindt de tweede editie plaats van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek, een initiatief van de Appel arts centre, het Fonds BKVB en Witte de With, Center for Contemporary Art, in samenwerking met Vlaams Nederlands Huis deBuren.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is twee jaar geleden opgericht, gemotiveerd door de alsmaar afkalvende ruimte voor kunstkritiek in de algemene media. De bevinding is niet dat kunstkritiek op een dood spoor is gekomen, maar dat deze zich meer en meer verplaatst naar de vakbladen en de blogosphere. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een pleidooi voeren voor de cultuurpagina´s in de breder georiënteerde pers. Jong talent ontwikkelt zichzelf tegenwoordig door eigen initiatieven tot de kunstjournalisten en essayisten van nu én morgen. De prijs plaatst hen in de schijnwerpers en biedt hen kansen zich te profileren op een breder platform.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek staat open voor jong talent tot 35 jaar en wordt uitgereikt in de categorieën Recensie en Essay. In beide categorieën zullen minimaal 3 en maximaal 6 artikelen genomineerd worden om mee te dingen naar de hoofdprijs van €7.500 in de categorie Recensie en €10.000 in de categorie Essay. Naast de hoofdprijs zullen in beide categorieën twee basisprijzen á €500 uitgereikt worden.

Het Nederlandse weekblad De Groene Amsterdammer en het Vlaamse weekblad Knack zijn de mediapartners van de prijs en publiceren het winnende Essay en het (samengevatte) juryrapport over de winnende bijdragen. De winnaar van de categorie Recensie ontvangt in overleg met de redactie een opdracht voor een nieuw te schrijven artikel. De genomineerde artikelen worden in een speciaal katern op de website geplaatst met toelichting uit het juryrapport.
Naast het uitreiken van de geldprijzen stellen de initiatiefnemers van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek zich tot doel de stimuleringsprijs te gebruiken om meer ruchtbaarheid te genereren voor jonge schrijfinitiatieven die zich bezighouden met beeldende kunstkritiek en de discussie rondom de positie en functie van de kunstkritiek te bevorderen.

Hiertoe heeft de organisatie in 2010 de website opnieuw ingericht om meer plaats te kunnen bieden aan relevante discussies over de kunstkritiek onder de rubriek Forum. De organisatie van de prijs moedigt de lezers van de site aan haar te wijzen op stukken die aan de discussie bijdragen, via info [​at​] jongekunstkritiek.net.

Ook biedt de nieuwe website plaats om verdienstelijke artikelen en initiatieven in de schijnwerpers te plaatsen. De juryleden van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek zullen voor de rubriek In Focus alternerend een stuk voordragen met een korte toelichting van hun visie op dat stuk. De auteurs van de geselecteerde stukken ontvangen van de organisatie een bescheiden honorering voor hun medewerking. In Focus biedt ook een overzicht van verschillende jonge schrijfinitiatieven, waaronder 8weekly, Rekto:Verso, Kunsthuis SYB, Tubelight naast anderen.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2010 bestaat uit: Karl van den Broeck (Hoofdredacteur Knack), Ronald Ockhuysen (Chef Kunst en Media, Het Parool), Marc Ruyters (Hoofdredacteur, H Art Magazine), Xandra Schutte (Hoofdredacteur, De Groene Amsterdammer), Barbara Visser (Beeldend Kunstenaar), Lotte De Voeght (Redactielid Rekto:Verso en Assistent Curator, Extra City) en Christiaan Weijts (Romanschrijver en Essayist) onder voorzitterschap van Maarten Doorman (Professor Journalistieke Kritiek, UvA).

Artikelen kunnen tot en met 31 juli 2010 digitaal aangeleverd worden via inzending [​at​] jongekunstkritiek.net. Meer informatie over criteria en inzendingseisen vindt u op www.jongekunstkritiek.net.

Nieuws 29 juni 2010: Ten behoeve van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek organiseren Domein voor Kunstkritiek en BAM een workshop Peer Review op zaterdag 24 juli, kantoor Glimworm, Eerste Weteringplantsoen 8, in Amsterdam. Lees meer op www.jongekunstkritiek.net.