Elasticsearch error: No alive nodes found in your cluster Otto Karvonen "Vreemdelingenpaleis Vogelhuisjes Collectie” - Archief - de Appel Amsterdam
performance
2010
Otto Karvonen "Vreemdelingenpaleis…

Otto Karvonen "Vreemdelingenpaleis Vogelhuisjes Collectie”

24.03–31.07.2010
Vondelpark, Amsterdam

De Appel presenteert een nieuw project van de Finse kunstenaar Otto Karvonen (Helsinki 1975). Met zijn vorige interventie aan de gevel van de Nieuwe Spiegelstraat 10, de toenmalige thuisbasis van de Appel (winter 2008/'09, getiteld “Het Vreemdelingenpaleis”) schetste hij een fictieve toekomst voor het pand dat de Appel in maart 2009 verliet. Naar aanleiding van de heropening van de nieuwe tentoonstellingslocatie 'de Appel Jongensschool' aan de Jacob van Campenstraat 59, breit Karvonen een vervolg aan het project. Dit voorjaar zoekt hij het nabijgelegen Vondelpark op, om met de “Vreemdelingenpaleis Vogelhuisjes Collectie” wederom een ludieke maar kritische interventie te realiseren.

Karvonen heeft naam gemaakt met vaak ingetogen en nonspectaculaire performatieve acties en tijdelijke sculpturale installaties in de openbare ruimte. Met een humoristische of ironische invalshoek – zonder schreeuwerige of dwingende statements – veroorzaakt hij ‘glitches en switches’ in onze perceptie van de alledaagse realiteit en algemeen aanvaarde opvattingen. Hij roept hiermee op een speelse manier vragen op over politieke, economische, religieuze of maatschappelijke denkbeelden en gebeurtenissen.

Net als bij zijn eerdere project neemt Karvonen het verharde politieke klimaat in Nederland, het complexe debat omtrent migratie en inburgering, en de positie van de ‘vreemdeling’ als aanleiding voor een sculpturaal project dat zowel ernstig als lichtvoetig is. De “Vreemdelingenpaleis Vogelhuisjes Collectie” bestaat uit zes vogelhuisjes die speciaal voor migrerende vogels in Amsterdam zijn ontwikkeld. Normaal hebben vogelhuisjes een gastvrij karakter en zijn zij gemaakt van warme en natuurlijke materialen, maar Karvonen kiest voor cement, aluminium en roestvrij staal. De harde esthetiek van deze ontwerpen is afgeleid van verschillende Nederlandse detentie centra voor asielzoekers, zoals die zijn te vinden in Schiphol Oost, Alphen aan den Rijn, Soesterberg, Zaanstad, Zestienhoven en Dordrecht.

Deze vogelhuisjes hangen vanaf 24 maart aan straatlantaarns in het Vondelpark, vlakbij het Filmmuseum, en zullen daar te bezichtigen zijn tot eind juli 2010. De tijd zal uitwijzen of vogels zich vrijwillig nestelen in een verblijfplaats die zo koud, vijandig en ongastvrij aandoet. In september 2010 worden de vogelhuisjes en fotografische documentatie van het project getoond in de binnentuin van Appel Jongensschool.

Biografie Karvonen
Na zijn studies aan de University of Art and Design in Helsinki en de Academy of Fine Arts in Cracow, behaalde Karvonen in 2002 zijn MFA aan het Sandberg instituut in Amsterdam. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Helsinki. Zijn werk is recent te zien geweest bij de Appel (2009), de Biënnale van Liverpool (2008), het Museum of Contemporary art Kiasma in Helsinki (2008), de Gothenburg Biënnale (2007), de Turku Biënnale (2007), de Singapore Biënnale (2006), de Scape Biennial of Art in Public Space (Christchurch, Nieuw Zeeland, 2006). Sinds 2004 leidt Karvonen Gallery Alkovi in Helsinki.