event
2010
Screening of "Friendly Enemies" een…

Screening of "Friendly Enemies", een documentaire van Danila Cahen

11.03.2010
De Ateliers, Stadhouderskade 86, Amsterdam

Installatie van "David (inspired by Michelangelo)", 2005, Serkan Özkaya

“Friendly Enemies” is een film over de relatie tussen kunstenaar en curator. Het toont het hectische maakproces van een grote internationale groepstentoonstelling, tegen de achtergrond van de historische ontwikkeling van het vak tentoonstellingsmaken.

De definitie van wat een curator precies is, is sinds enkele jaren reeds onderwerp van discussie binnen de hedendaagse kunst. De curator wordt gezien als initiator, producent of ‘partner in crime’ voor de kunstenaar, maar ook als auteur, regisseur of zelfs als ‘kunstenaar’ van de tentoonstelling. De curator selecteert kunst, vindt nieuwe manieren om kunstwerken te presenteren of te installeren, creëert context, relateert aan de ruimte, maar zoekt ook naar manieren om complexe sociale, politieke of economische problemen - die gepaard kunnen gaan met het opzetten van een tentoonstelling - op te lossen. Maar waar en hoe begint de samenwerking tussen kunstenaar en curator? Wie bepaalt wat wordt gepresenteerd en in welke context?

“Friendly Enemies” geeft inzicht in het realiseringsproces van een tentoonstelling als de 9de Istanboel Biënnale in 2005, samengesteld door curatoren Charles Esche en Vasif Kortun. In de film wordt de totstandkoming van de biënnale getoond tegen de achtergrond van een breder kunsthistorisch narratief over de ontwikkeling van curatorschap in de afgelopen decennia. Aan de hand van archiefmateriaal en interviews met internationale kunstproducenten wordt een historisch verhaal getoond dat terugkijkt naar belangrijke momenten, personen en tentoonstellingen in de geschiedenis van het vak tentoonstellingsmaken.

Met o.a. Saskia Bos (dean of the Cooper Union School of Art, New York), Ann Demeester, (directeur de Appel arts centre, Amsterdam), Charles Esche (directeur Van Abbemuseum, Eindhoven), Alex Farquharson (directeur Nottingham Contemporary, Nottingham), Vasif Kortun (directeur art centre Platform Garanti, Istanboel), Gerardo Mosquera (adjunct curator New Museum of Contemporary Art, New York), Harald Szeemann (curator), en kunstenaars Huseyin Alptekin, Yael Bartana, Pavel Büchler, Daniel Buren, Ger van Elk, Serkan Özkaya en Dan Perjovschi.

Praktische informatie:

Tickets: 3 euro

Location: de Ateliers, Stadhouderskade 86
Duur: 54.30 min.

reserveren via reservation [​at​] deappel.nl (beperkt aantal plaatsen beschikbaar)

UITVERKOCHT

Film credits “Friendly Enemies”, 2010:
regisseur: Danila Cahen
editor: Chris van Oers
1e camera: Aage Hollander & Victor Nieuwenhuijs
2e camera: Niels Bakker, Martijn van Broekhuizen, Danila Cahen, Daya Cahen, Marc Redmeyer, Rob Schröder, Lonneke Worm
advies: Rob Schröder
kleurcorrectie: Rizky Gerilia
muziek advies: Dunja Bonger

Mogelijk gemaakt dankzij:
Het Fonds BKVB, Amsterdams Fonds voor de Kunst

See also