performance
2009
Orla Barry “The Scavenger’s…

Orla Barry “The Scavenger’s Daughters”

12–13.06.2009
Frascati, Amsterdam

“The Scavenger’s Daughters” wordt uitgevoerd door Kate McIntosh, Ineke Lievens en Miles O’Shea. Het is een co-productie van de Appel; STUK kunstencentrum, Leuven en Tate Modern, Londen.

Het werk van Orla Barry is geworteld in taal en drijft op de spanning tussen visuele en literaire representatie. Ze schrijft poëtisch proza, tekstflarden –en fragmenten die zowel bestaan uit filosofische bespiegelingen, terloopse gedachten, biografische feiten als fictieve verhaalelementen en (nonsensicale) associaties. In haar fotoreeksen, publicaties, films en performances behandelt ze thema’s als talige bedwelming, nabijheid en afstand, melancholie en frivoliteit, vriendschap en familierelaties, wat ons verbindt en wat ons uit elkaar houdt.

“The Scavenger’s Daughters” is een ambigu portret van twee zussen. De dochters presenteren zichzelf expliciet als ‘zussen’, maar ze zouden ook geliefden kunnen zijn of de twee polen van één persoonlijkheid: verstand en lichaam, puber en volwassene, ernst en luim. Deze epische tekst weeft drie monologen samen en faalt hierbij continu een narratieve dialoog te vormen. De ‘scavenger’ (aaseter of voddenraper) is geen personage maar een spel met woorden, een metafoor die naar een volgende metafoor leidt. Barry’s poëtische schrijven en theatrale performance leidt tot een gedachtestroom die steeds wordt onderbroken, gevoelens die worden opgebiecht maar niet gehoord, fragmentarische beschrijvingen van een landschap of een emotie, en literaire nonsens die uitmondt in een unieke visuele en fysieke ervaring van taal.

Praktische informatie:

Locatie: Frascati WG, M.v.B. Bastiaansestraat 54, Amsterdam

Tickets: 12 EUR
Reserveringen via 020 626 68 66

Meer info: Hiske Zomer via Hzomer [​at​] deappel.nl

See also