lezing/discussie
2009
The Old Brand New: New Subversion

The Old Brand New: New Subversion

21.01.2009
Stadsschouwburg, Amsterdam

Kan nieuw nog, hoe nieuw is neo en hoe vernieuwend is retro?

Maandelijkse engelstalige lezingenreeks in Stadsschouwburg Amsterdam over het begrip 'nieuw' in de kunsten.

21 januari: NEW SUBVERSION

Dr. Marina Gržinić, Michael Uwemedimo en Joep van Lieshout

Het begrip 'nieuw' is binnen de kunsten een verlangen, maar ook een vloek. De avant-garde is 'dood' en 'the cult of the new' is over zijn hoogtepunt heen. Het streven naar het volstrekt oorspronkelijke en de absolute vernieuwing hebben plaatsgemaakt voor noties als remix en postproduction, eclecticisme en syncretisme. Kan nieuw nog, hoe nieuw is neo en hoe vernieuwend is retro? Door het begrip 'nieuw' te bekijken in het licht van 'oude' onderwerpen als virtuositeit, schoonheid, kennis, entertainment en radicaliteit beoogt de lezingenreeks THE OLD BRAND NEW 'nieuw' van zijn sleetse imago te bevrijden door het in zijn volle complexiteit te belichten.

Deze Engelstalige multidisciplinaire serie zal in zeven edities van januari tot september 2009 maandelijks plaatsvinden in de Stadsschouwburg Amsterdam. De lezingenreeks werd ontwikkeld en gerealiseerd door de Appel arts centre, Lectoraat Kunstpraktijk en Artistieke Ontwikkeling aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Studium Generale van de Gerrit Rietveld Academie, DAI /Master Programme / ArtEZ Institute of the Arts, LISA, If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution en de Stadsschouwburg Amsterdam.

New Subversion

Op 21 januari 2009, de dag na de inauguratie van de gloednieuwe Amerikaanse president Barack Obama, spreker theoretica Marina Gržinić, schrijver en curator Michael Uwemedimo en kunstenaar Joep van Lieshout over het thema “New Subversion”. Eeuwenlang hebben kunstenaars ons indringend geconfronteerd met het subversieve potentieel van kunst door in te gaan op gecensureerde, verstoten, verworpen en anderszins genegeerde thema’s. Het doorbreken van taboes werd in postmoderne tijden echter een geaccepteerde vorm van eigentijds amusement en de subversieve kunstenaar bleek, met enige welwillende inspanning, een best te tolereren en zelfs te subsidiëren burger. De kunstenaar als radicale bevrager, als ‘insubordinate revolter’ lijkt van het toneel verdwenen te zijn. Kan er aan het begin van de 21ste eeuw dan nog sprake zijn van, creatieve en productieve subversiviteit?

Data lezingen:
New Subversion: 21 januari
New Knowledge: 10 februari
New Virtuosity: 24 maart
New Centre: 14 april
New Idealism: 14 mei
New Beauty: 22 juni
What is New?: 15 september

Kaartverkoop & reserveringen: bij Stadsschouwburg Amsterdam, www.ssba.nl
Meer informatie: www.theoldbrandnew.nl