tentoonstelling
2008
Marc Camille Chaimowicz "...In The…

Marc Camille Chaimowicz "...In The Cherished Company of Others..."

05.07–07.09.2008
de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam

Een samenwerkingsproject tussen de kunstenaar en Alexis Vaillant

Opening: vrijdag 4 juli vanaf 18 u. in de Appel

Voor de tentoonstelling "...In The Cherished Company of Others..." worden ongeveer 100 kunstwerken van Marc Camille Chaimowicz getoond. Met de medewerking van curator Alexis Vaillant, moderator van de dialoog waardoor de tentoonstelling vorm kreeg, werd besloten om Chaimowicz's werk (waaronder tekeningen, decoratieve en functionele objecten, behang, maquettes, sculpturen, schilderijen en een ‘revisited’ installatie), te combineren met een aanzienlijk aantal architecturale modellen en boekmerken, tentoongesteld naast een compacte ‘shocking’ van Schiaparelli en kunstwerken van andere internationale kunstenaars waarmee Chaimowicz zich verwant voelde. Samengesteld in de geest van speels onderzoek en ‘flaneur’- kenmerkend voor de perceptie van Chaimowicz's indiosyncratische dandyisme, belicht dit ‘collectieve retrospectief’ het idee dat een artistieke productie op hetzelfde niveau beleefd kan worden als haar mentale ‘achtergrond’. De koppeling die volgt uit de geproduceerde visuele en conceptuele verbindingen zijn onherroepelijk tegenovergesteld aan de levenloze aard van de gebruikelijke overzichtstentoonstellingen die gericht zijn op het meest representatieve werk van de kunstenaar. Tenslotte, de vele omzettingen, typerend voor het werk van Chaimowicz, evenals zijn non-subordinatie voor een bepaalde vorm na meer dan 30 jaar van productie, geeft de tentoonstelling meer de status van een ‘potentiële ruimte’ dan van een niet tastbare brainstorming.

Gastenlijst:

- Anonymous
- Atelier
- Richard Artschwager
- Nairy Baghramian
- Joseph Beuys
- Tom Burr
- James Lee Byars
- Enrico David
- Emile Guy
- Michael Krebber
- Jason Meadows
- Clémence Meunier
- Jozef Peeters
- Loïc Raguénès
- Gerrit Thomas Rietveld
- Schiaparelli
- Lily van der Stokker
- Amikam Toren
- Rem Koolhaas


En featuring "Jean Cocteau" (2003-2008)

De tentoonstelling is een co-productie met het PMMK in Oostende (België) waar het, in een andere vorm, te zien zal zijn van 28 september t/m 15 december 2008.
Opening: 27 september, 2008, 18 u. Zie ook www.pmmk.be.

Naar aanleiding van de tentoonstelling verschijnt een eigenzinnige anthologie met teksten van de kunstenaar,uitgeven door Sternberg Press-Berlijn,Les presses du réel-Dijon, de Appel & PMMK, 2008. Marc Camille Chaimowicz, “Forever What? (1972-2008)”, Alexis Vaillant (ed.). Het boek verschijnt op 26 september, 2008. Zie www.sternberg-press.com.

In het kader van de tentoonstelling worden gratis rondleidingen georganiseerd:

29 aug. om 17 u. en 7 sept. om 14 u. Reserveren verplicht via reservation@deappel.nl.