event
2008
"Master Humphrey's Clock": preparations

"Master Humphrey's Clock": preparations

23.02–06.04.2008
de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam

In the present instant, the host or author, in opening his new establishment, provided no
bill of fare*. Sensible of the difficulties of such an undertaking in its infancy, he
preferred that it should make its own way, silently and gradually, or make no way at all.

Charles Dickens

23 februari - 6 april 2008 Opening: 22 februari, 2008

Tijdens de voorbereidende fase is Het Schaduwkabinet – het voormalige directiekantoor – door het Curatorial Programme 07/08 in gebruik genomen als tijdelijk hoofdkantoor van “Master Humphrey’s Clock”. Van 23 februari tot 6 april kan men hier regelmatig terecht voor presentaties, discussies en andere evenementen. Dit openbare programma dient als inleiding en verklaring voor het kernbegrip van “Master Humphrey’s Clock”: de mogelijkheid tot transformatie.

Openingstijden: donderdag en vrijdag van 14 u. tot 18 u.

“Master Humphrey’s Clock” onderzoekt de vele snijpunten tussen circulatie en verhalen vertellen. De titel van het project is ontleend aan een feuilleton (1840-41)van de Engelse ‘realist’ schrijver Charles Dickens, oorspronkelijk bedoeld om een verscheidenheid aan verhalen te presenteren via het verhaal van één personage: de oude Master Humphrey en zijn schat aan manuscripten. Een deel van dit vervolgverhaal werd later bewerkt tot de roman, “The Old Curiosity Shop” (1841). De deelnemers aan het Curatorial Programme 07/08 vonden een exemplaar van Master Humphreys verhaal op de boekenplank van een tweedehandswinkel in Leidsche Rijn, een nieuw voorstedelijk ontwikkelingsproject buiten Utrecht.

De tweedehandswinkel als concept gecombineerd met ideeën als circulatie, geheugen en verhalen vertellen zijn de aanzet tot hun eindproject “Master Humphreys Clock” dat in mei 2008 op verscheidene locaties zal plaatsvinden. De centrale tentoonstelling wordt gehouden in een door de Nederlandse conceptuele kunstenaar Stanley Brouwn en architect Bertus Mulder ontworpen gebouw in Leidsche Rijn.

Vanaf 18 april 2008 zal Het Schaduwkabinet open zijn vanwege een andere reden, namelijk om de eindexpositie in Leidsche Rijn te vergezellen.

* Bill of fare: a list of items or events in a presentation; a programme.

Stanley Brouwn – door: reguliersgracht 27 / amsterdam / 2088 mm x 1111 mm, 1989

collection (unintended), 1989

Sandy Plotnikoff – postcards Master Humphrey's clock

collection (unintended), 2008