event
2007
Route A1

Route A1

17.02–15.04.2007
de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam

Het Schaduwkabinet - deel II:

Deelnemende kunstenaars: Kai Bernau (NL), Olivier Foulon (BE), Kristof van Gestel (BE), Jakob Kolding (DK), Ken Lum (CAN), Olaf Nicolai (DE), Willem Oorebeek (BE), Lidwien van de Ven (NL) en Pae White (USA).

Curator Petra Heck (1975, NL) presenteert een afficheproject waar op speelse wijze wordt ingegaan op de polariteit tussen uniciteit en reproduceerbaarheid. Tien kunstenaars zijn gevraagd om op A1-formaat een poster te ontwerpen. De reproducties zijn in de Appel aangeplakt en liggen in stapels op de grond om gratis mee te nemen. Hiernaast is elk ontworpen affiche een week lang in en om het huisje de Inkijk van SKOR te zien. Verder worden de posters gedurende vier weken in posterframes over de stad verspreid.
*****
Route A1 is een guerrilla-actie, waarbij de vorm van de massamedia, het affiche, ingezet wordt om de stad als alternatieve kunstruimte op te eisen. De boodschap van de Route A1-affiches verschilt met die van commerciële uitingen: de kunstposters prijzen niets aan en willen niets meedelen. Omdat iedereen gewend is aan voortdurende aanprijzingen, schreeuwende teksten en overvolle beelden, kunnen juist de drievoudig gedrukte Elle-covers van Willem Oorebeek, de extreme esthetiek van Pae White, of de tekstgeoriënteerde werken van Kai Bernau de aandacht trekken.

Route A1 is geen thematische tentoonstelling. Het is een idee dat uitmondt in een vorm en de consequente presentatie daarvan. Geen uniek kunstwerk waar één enkel exemplaar of beperkte oplage van bestaat, maar een oneindig reproduceerbare poster. De geselecteerde kunstenaars hebben allen een specifieke reden voor het werken met affiches. Ze ontwierpen voor Route A1 vanuit verschillende disciplines op diverse inhoudelijke en formele gronden een autonoom affiche.