tentoonstelling
2007
PRIXDEROME.NL 2007

PRIXDEROME.NL 2007

20.05–01.07.2007
de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam

Dit jaar is voor het eerst werk van de longlist-kandidaten van de Prix de Rome beeldende kunst op twee locaties tegelijkertijd te zien. Hedendaagse kunst centra Witte de With (Rotterdam) en de Appel (Amsterdam), presenteren ieder vijf van de tien longlist kandidaten, waaronder twee van de vier shortlist kandidaten. De tentoonstelling is op deze twee locaties te zien van 20 mei t/m 1 juli 2007. De opening vindt plaats op zaterdag 19 mei 2007.

Een internationale jury stelde uit 213 inzendingen een longlist van tien kunstenaars samen. In Witte de With worden tentoongesteld: Sema Bekirovic (NL, 1977), Sagi Groner (IL, 1971), Claire Harvey(GB, 1976), Viviane Sassen (NL, 1972), en Anne Wenzel (DT, 1972). Te zien in de Appel: Sung Hwan Kim (KO, 1975), Maartje Korstanje (NL,1982), Alon Levin (IL, 1975), Pablo Pijnappel (BR/NL, 1979) en Maaike Schoorel (NL, 1973).

De jury, bestaande uit Chris Dercon (directeur Haus der Kunst, Muenchen), Germaine Kruip (kunstenaar, NL), David Bade (kunstenaar, NL) en Jean-Marc Bustamante (kunstenaar, FR), selecteerden uit deze longlist de vier eindkandidaten: Claire Harvey, Sung Hwan Kim, Maartje Korstanje en Viviane Sassen. Onder deze kandidaten zullen geldprijzen van Eur 45.000,- , Eur 20.000, -en twee maal Eur 10.000, - uitgereikt worden. Daarnaast hebben deze kunstenaars een residency van drie maanden op de Rijksakademie aangeboden gekregen om nieuw werk voor de tentoonstelling te maken. De eindjurering, met als nieuw vijfde jurylid kunstenaar Angela Bulloch, vindt plaats in de tentoonstelling aan de hand van het nieuwe werk. De prijzen worden op 26 juni bekend gemaakt.

De PRIXDEROME.NL is de oudste Nederlandse 'staats'prijs voor kunstenaars tot 35 jaar in Nederland. De hoogte van het prijzengeld, de status van de prijs en het feit dat (in tegenstelling tot vrijwel alle nationale en internationale kunstprijzen) de Prix de Rome jury overwegend uit kunstenaars bestaat, maakt de Prix de Rome tot een unieke kunstprijs.

Het entreebewijs voor de tentoonstelling Prix de Rome is geldig voor beide locaties, om te onderstrepen dat het één tentoonstelling betreft, georganiseerd door twee partners.
Bezoekers met een Museumkaart krijgen een gratis Kunstbeeld cahier met intervieuws met de vier kandidaten van de short-list, dat speciaal voor deze gelegenheid is gemaakt. In de Appel en Witte de With kunnen retour treintickets Amsterdam/Rotterdam worden gekocht voor Eur 10,00 (i.p.v. Eur 22,80). Deze kunnen alleen worden gebruikt gedurende de tentoonstelling.

EXTRA EVENEMENTEN:

Performance
Zondag 20 mei, 19:00
Sung Hwan Kim - "pushing against the air"
(a concert with talks and images)

De afgelopen maanden heeft Sung Hwan Kim in de zolder van de Appel een performance voorbereid die onderdeel is van zijn bijdrage aan de Prix de Rome. Een concert met gesprek en beeld, dat is geïnspireerd door Byungjun's radio show, World Music Journal, wereldwijd uitgezonden in Korea in 2004 en 2005, uitgaand van de constatering dat 'bij radio uitzendingen 5 seconden radiostilte algemeen als een grote fout wordt ervaren'.

Performers: Byungjun, David Michael DiGregorio en Sung Hwan Kim

Artist talk
5 juni, 20:00
Alon Levin - "Imitations, Falsifications and some Truths [An expanding introduction note as backwards analysis to The fake, the future and the finite (a commemoration of the absolute in the 21st century)]".

reserveren via: reservation [​at​] deappel.nl

Sung Hwan Kim – Pushing against the air

collection (unintended)

Prix de Rome 2007

photograph

Prix de Rome 2007

photograph