tentoonstelling
2004
Jane & Louise Wilson "Jane & Louise…

Jane & Louise Wilson "Jane & Louise Wilson"

23.01–17.03.2004
de Appel, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam
‘Het werk van de tweeling Jane & Louise Wilson is vervreemdend, indringend en indrukwekkend. Al vanaf hun samenwerking in 1989 zijn de Wilsons gefascineerd door impliciete machtsstructuren van monumentale gebouwen en de beklemming en angst die deze teweeg kunnen brengen. Hun video-installaties en fotowerken tonen steeds andersoortige beelden van de relatie tussen de mens en de architecturale ruimte.
Macht wordt zichtbaar in details van gebouwen en spreekt uit de wijze waarop codes een rol spelen. Gamma is gefilmd bij Greenham Common, een Amerikaanse legerbasis in Berkshire, Engeland. Tijdens de Koude Oorlog deed deze dienst als opslagplaats voor kruisraketten. De basis, ontmanteld in 1992, ligt er nu verlaten bij. De geschiedenis is door de Wilsons gevangen in beelden die zowel documentair als surreëel zijn. Zich van gebied naar gebied verplaatsend, roepen de beelden van dagelijkse militaire voorwerpen en het vooruitzicht op een nucleaire oorlog een gevoel van paranoia en terreur op. Jane & Louise Wilson spelen opzettelijk met de scheidslijn tussen feit en fictie. De werken bestaan vaak uit meerdere componenten: videoprojecties, series van foto’s, al dan niet gerelateerd aan de plek, en soms sculpturen. Door gebruik te maken van verschillende media creëren de Wilsons een serie van theatrale en sfeervolle installaties die, in termen van schaal en fysieke beleving, één op één werken met de toeschouwer. A Free and Anonymous Monument, een portret van Victor Pasmore’s Apollo paviljoen (1960) gebouwd in het stadshart van Gateshead, toont het verval van het na-oorlogse modernisme. Beelden van rondhangende kinderen bij het met graffiti bekladde, verwaarloosde paviljoen geven een weemoedig beeld van de wederopbouw architectuur die, zelf een echo van het vooroorlogse Utopia, als visie op de toekomst inmiddels gedateerd lijkt.
Met ‘Jane & Louise Wilson’ toont De Appel voor het eerst in Nederland een overzicht van hun werk. Jane & Louise Wilson (Newcastle, 1967) wonen en werken in Londen. De Wilsons exposeren veelvuldig in Europa en de Verenigde Staten. Hun werk was ondermeer te zien in (selectie): 2003 Baltic Centre for Contemporary Art, Gateshead, A Free and Anonymous Monument; Bewitched Bothered and Bewildered, Migros Foundation, Zurich 2002; Outer and Inner Space... a video exhibition in 3 parts, Museum for Fine Arts, Richmont Virginia; Wallflowers, Kunsthaus Zürich 2001; Egofugal, VII Biënnale van Istanbul 2000; Stasi City & Crawl Space, MIT List Visual Art Centre, Cambridge 1999; Clues, Nederlands Instituut voor de Mediakunst, Amsterdam 1995;Wild Walls, Stedelijk Museum, Amsterdam. In 1999 werden zij genomineerd voor de Turner Prize. Een van de weinige solopresentaties was in hetzelfde jaar te zien bij de Serpentine Gallery in Londen.’ (Persbericht De Appel)