presentatie
2024
Boeklancering: Solidarity Must be…

Boeklancering: Solidarity Must be Defended

19.06.2024
19:00–20:30
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Kom op 19 juni naar de Appel voor de boekpresentatie van Solidarity Must Be Defended, geredigeerd door Eszter Szakács en Naeem Mohaiemen. Deze bloemlezing brengt projecten samen over bewegingen en opstellingen binnen de beeldende kunst rond transnationale solidariteit tijdens de Koude Oorlog.

In dialoog met de stilste tendensen van ongebondenheid, en de radicale vector van bevrijdingsbewegingen, kijkt het boek naar zowel grootse initiatieven als tragische mislukkingen van een verstrengelde, dekoloniserende wereld. Het uitgangspunt voor deze bloemlezing is een speciaal nummer van het tijdschrift Mezosfera (“Refractions of Socialist Solidarity”), uitgegeven in Boedapest door Szakács in dialoog met Mohaiemen's driekanaalsfilm Two Meetings and a Funeral (2017). Het boek is een pleidooi voor het vieren van transnationale solidariteit, maar stelt ook dat het ook uiterst moeilijk is om deze solidariteit te belichamen. Voor de lancering zal mede-redacteur Eszter Szakács samen met auteur Sanjukta Sunderason in gesprek gaan.

Er is een beperkte capaciteit voor dit evenement, reserveer een plek door op de knop hieronder te klikken.

Eszter Szakács

Eszter Szakács is curator, onderzoeker en promovendus aan het ASCA van de Universiteit van Amsterdam, waar ze deelneemt aan het project IMAGINART-Imagining Institutions Otherwise: Art, Politics, and State Transformation. Ze is onlangs aangesteld als 2025 Curator van het Guest Programme van de 41ste EVA International - Ireland's Biennial of Contemporary Art. Samen met Naeem Mohaiemen was Szakács redacteur van de onlangs gepubliceerde bloemlezing Solidarity Must Be Defended. In 2023 cureerde ze de tentoonstelling Dóra Maurer-SUMUS-We Are Together in de Appel, Amsterdam. Szakács maakte deel uit van het curatorenteam van het grassroots kunstinitiatief OFF-Biennale Boedapest, die lumbung-leden en deelnemers waren aan documenta vijftien (2022). Szakács was ook lid van het curatorenteam van de tweede (2017) en derde editie (2021) van OFF-Biennale en lid van het team van de Oost-Europese Biënnale Alliantie dat gezamenlijk de Biënnale van Kiev in 2021 cureerde. Tussen 2011 en 2020 werkte ze als curator en redacteur bij tranzit/hu in Boedapest. 

Naeem Mohaiemen

Naeem Mohaiemen onderzoekt vormen van utopie-dystopie (families, grenzen, architectuur en het einde van het leven) die de hoopvolle mijlpalen van dekolonisatie en transnationale botsingen omspannen. Verschillende hedendaagse gesprekken over de Non Aligned Movement draaiden om de première van zijn Two Meetings and a Funeral op documenta 14 in 2017. Naeem is de auteur van Prisoners of Shothik Itihash (Kunsthalle Basel 2014) en Midnight's Third Child (Nokta 2023). Hij is Associate Professor of Visual Arts & Concentration Head of Photography aan Columbia University, New York.

Sanjukta Sunderason

Sanjkta Sunderason is historicus van de esthetiek van de 20e eeuw en werkt op het raakvlak van beeldende kunst, links denken en historische transitie. Haar onderzoek richt zich in het bijzonder op de verwikkelingen tussen (linkse) esthetiek en 20e-eeuwse dekolonisatie in Zuid-Azië en transnationale formaties in het Mondiale Zuiden.

Ze studeerde geschiedenis – een bachelor (Presidency College, Kolkata, India), en master en MPhil (beide aan het Centre for Historical Studies, Jawaharlal Nehru University, New Delhi, India), voordat ze promoveerde in de kunstgeschiedenis (Department of History of Art, University College, Londen, Verenigd Koninkrijk). Haar voornaamste specialisatie is Zuid-Azië (India en Oost-Pakistan/Bangladesh na 1971) en ze werkt met transregionale schalen van Afro-Aziatische dekolonisatie en bevrijdingsbewegingen in de Derde Wereld in de 20e eeuw.