event
2024
Falling In: Movement and Becoming inā€¦

Falling In: Movement and Becoming in Curatorial Research - Boekpresentatie en seminar

17.06.2024
18:00ā€“19:30
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

De Appel is verheugd om een gesprek te organiseren over curatorieel onderzoek rond de nieuwe publicatie Falling In: Movement and Becoming in Curatorial Research, samengesteld door een van haar alumni Jussi Koitela, samen met Dahlia El Broul en Ksenia Kaverina. Het boek is uitgegeven door Frame Contemporary Art Finland in samenwerking met Mousse Magazine & Publishing. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Frame en het Fins Cultureel Instituut voor de Benelux.

Falling In: Movement and Becoming in Curatorial Research brengt curatoren van verschillende geografische locaties samen om hun methoden, motieven en doelen voor het uitvoeren van onderzoek op het gebied van cureren te bespreken. Ze duiken collectief in de diepten van hun werk, met inbegrip van de performatieve, educatieve, historische, affectieve, lichamelijke, activistische en collectieve aspecten.

Falling In wordt gepubliceerd in het kader van de Frame Curatorial Research Fellowship en bevat bijdragen van Ama Josephine Budge, Diana Campbell, Sonia D'Alto, LĆ©uli Eshrāghi, Satu Herrala en Eva Neklyaeva, Initiative for Practices and Visions of Radical Care in samenwerking met AnaĆÆs Lepage, Miguel A. LĆ³pez, Nikolay Smirnov, en TOK (Creative Association of Curators, Anna Bitkina en Maria Veits).

De presentatie vindt plaats op maandag 17 juni en begint om 18:00 uur. Er is een beperkte capaciteit voor dit evenement, reserveer door op de onderstaande knop te klikken. De sessie zal worden opgenomen.

Dahlia El Broul

Dahlia El Broul is kunstenaar, docent en curator uit NYC. Ze heeft een BFA in Illustratie en een minor in Kunstgeschiedenis van FIT en een MA in Curating, Managing, and Mediating Art van Aalto University. Ze gaf les aan instellingen als BAAD!, de 92nd Street Y, MoMA PS1, het Hudson River Museum en Flux Factory. In 2017 maakte ze deel uit van het educatieve team voor documenta 14. Ze heeft educatieve programma's ontwikkeld en samengewerkt met organisaties als HIAP, Museum of Impossible Forms, EMMA museum, en geeft les aan Art School Maa. Van 2020-23 was ze voorzitter van Catalysti ry en momenteel is ze promovendus aan de Universiteit voor Schone Kunsten Hamburg.

Sonia D'Alto

Sonia D'Alto is curator, onderzoeker en schrijver. Ze promoveert aan het HFBK in Hamburg en heeft samengewerkt met kunstinstellingen, artistieke residenties en collectieve formaties. Haar curatoriĆ«le praktijk is gebaseerd op historische en speculatieve methodologieĆ«n die experimenteren met een politieke verbeelding van de toekomst, zoals wordt geĆÆllustreerd door haar werk Confabulations and Insurgent Spiritualities (werktitel), dat de relaties tussen bijgeloof en moderniteit, volksverhalen en machtstaxonomieĆ«n aan de orde stelt door middel van feministische gebaren, tegenkoloniale praktijken en subalterne kosmologieĆ«n (winnaar van de 11e editie van de Italiaanse Raad). Momenteel doceert ze aan het postgraduaat curatorial studies van het KASK in Gent.

Jussi Koitela

Jussi Koitela werkt momenteel als hoofd van het programma bij Frame Contemporary Art Finland, waar hij samen met Yvonne Billimore het openbare programma Rehearsing Hospitalities heeft samengesteld. Een selectie van zijn werk als curator omvat: The pleasures we choose, paviljoen van Finland op de 60e Biƫnnale van Venetiƫ, Secured-Politics of Bodies and Space in Vantaa Art Museum Artsi; Performing the Fringe in Konsthall C en Pori Art Museum; City Agents in Estonian Museum of Contemporary Art (EKKM); en Untitled (two takes on crises)-You Must Make Your Death Public in de Appel arts centre. Hij redigeerde onder andere Rehearsing Hospitalities Companions 1-4, uitgegeven door Archive Books. In 2015/2016 was Koitela deelnemer aan het De Appel Curatorial Programme.

TOK

TOK (Tvorcheskoe ob'yedineniye kuratorov in het Russisch, Creative Association of Curators in het Engels) is een curatorencollectief dat in 2010 werd opgericht door Anna Bitkina en Maria Veits. Hun praktijk is geworteld in historische analyse en politieke verbeelding en genereert multidimensionale projecten die de oorzaken en gevolgen van veranderende politieke realiteiten onderzoeken. TOK werkt vaak buiten conventionele kunstruimtes en infiltreert in sociale structuren, brengt hun verraderlijke logica en effecten aan het licht, onderwerpt ze aan een publiek debat om de rollen en de macht van sociale instellingen opnieuw te bekijken en hun mogelijke toekomst opnieuw vorm te geven. De onderzoeken van TOK omvatten lokaal bestuur, openbare ruimte, media, onderwijs- en rechtssystemen, gemeenschappen en ervaringen, de politiek van gebouwde omgevingen en opgelegde hiƫrarchieƫn in verschillende samenlevingen en geografische gebieden. TOK's activiteiten omvatten het samenstellen van tentoonstellingen, sociaal geƫngageerde kunstprojecten, educatieve evenementen en publicaties.

Het boek en het lancerings-evenement worden ondersteund door Kone Foundation