anders
2024
Why Germany: Online lezingenreeks

Why Germany: Online lezingenreeks

14.05.2024
18:00–19:00
Online

Why Germany is een internationale lezingenreeks over de onderdrukking van het vrije woord in Duitsland en daarbuiten. In Duitsland waren enkele van de meest effectieve actoren in de intimidatie van Palestijnen en hun bondgenoten de afgelopen maanden culturele podia, kunstscholen en universiteiten. De vijandigheid tegenover het opkomen voor Palestijnse levens is groter dan de recente escalaties in Europa of de VS: de blokkade is grondiger, het taalgebruik haatdragender, de maatregelen extremer. Met behulp van historische perspectieven en specifieke casestudy's van Duitse kunstacademies en universiteiten gaat deze serie in op de eclips van het vrije woord en de vertakkingen daarvan voor lokale culturele landschappen, maar ook voor buren en bondgenoten – en niet te vergeten voor Palestina zelf. Deze wekelijkse lezingen worden georganiseerd door een netwerk van instellingen dat in de loop van de tijd zal groeien. Door middel van een doorlopend programma creëert het een ruimte voor creatieve, geïnformeerde en weloverwogen expressie. Belangrijk is dat de serie verder gaat dan kritiek alleen en strategieën voor de toekomst voorstelt: welke talen, allianties, beleid en ondersteuningssystemen kunnen op de langere termijn een zekere mate van autonomie garanderen?

Volledige lijst met lezingen:

• Dinsdag 7 mei om 18:00 uur (CET): lezing door Nadija Samour, georganiseerd door OMAM Université libre de Bruxelles, België
• Dinsdag 14 mei om 18:00 uur (CET): lezing door Hanan Toukan en Tirdad Zolghadr, georganiseerd door de Appel
• Dinsdag 21 mei om 18:00 uur (CET): lezing door Noor Niefgotodien & Ulrike Kistner, georganiseerd door Universiteit van Witwatersrand (Wits) Johannesburg (event link)
• Dinsdag 28 mei om 17:00 uur: lezing door Sami Khatib, georganiseerd door The Academy of Fine Art aan de Nationale Kunstacademie van Oslo, Noorwegen (event link)
• Dinsdag 11 juni: om 18:00 uur, lezing door Laura Fiorio & Sarah Naira Hachem Herfurth in gesprek met Student Coalition Berlin, Royal Institute of Art, Stockholm, Zweden (event link)
• Dinsdag 25 juni om 18:00 (CET): lezing door Yasmeen Daher, georganiseerd door Ashkal Alwan, Beiroet, Libanon (event link)
• Dindag 2 juli om 18:00 (CET): spreker TBA, georganiseerd door Center for Research Architecture, Goldsmiths, Londen (event link)
POSTPONED • Dinsdag 9 juli om 16:00 uur (CET): Dirk Moses in gesprek met Ana Teixera Pinto, georganiseerd door Dutch Art Institute, Roaming Academy (event link)
• Dinsdag 16 juli om 18:00 uur (CET): lezing door Joud al Tamimi (in het Arabisch), georganiseerd door Wekalet Behna, Alexandrië, Egypte (event link)