anders
2024
Why Germany: Online lezingenreeks

Why Germany: Online lezingenreeks

14.05.2024
18:00–19:00
Online

Why Germany is een internationale lezingenreeks over de onderdrukking van het vrije woord in Duitsland en daarbuiten. In Duitsland waren enkele van de meest effectieve actoren in de intimidatie van Palestijnen en hun bondgenoten de afgelopen maanden culturele podia, kunstscholen en universiteiten. De vijandigheid tegenover het opkomen voor Palestijnse levens is groter dan de recente escalaties in Europa of de VS: de blokkade is grondiger, het taalgebruik haatdragender, de maatregelen extremer. Met behulp van historische perspectieven en specifieke casestudy's van Duitse kunstacademies en universiteiten gaat deze serie in op de eclips van het vrije woord en de vertakkingen daarvan voor lokale culturele landschappen, maar ook voor buren en bondgenoten – en niet te vergeten voor Palestina zelf. Deze wekelijkse lezingen worden georganiseerd door een netwerk van instellingen dat in de loop van de tijd zal groeien. Door middel van een doorlopend programma creëert het een ruimte voor creatieve, geïnformeerde en weloverwogen expressie. Belangrijk is dat de serie verder gaat dan kritiek alleen en strategieën voor de toekomst voorstelt: welke talen, allianties, beleid en ondersteuningssystemen kunnen op de langere termijn een zekere mate van autonomie garanderen?

Deze lezing maakt deel uit van een bredere reeks online lezingen in samenwerking met:

• Dinsdag 7 mei om 18:00 uur (CET): lezing door Nadija Samour, georganiseerd door OMAM Université libre de Bruxelles, België
• Dinsdag 14 mei om 18:00 uur (CET): lezing door Hanan Toukan en Tirdad Zolghadr, georganiseerd door de Appel
• Dinsdag 21 mei om 18:00 uur (CET): lezing door Noor Niefgotodien & Ulrike Kistner, georganiseerd door Universiteit van Witwatersrand (Wits) Johannesburg (event link)
• Dinsdag 28 mei om 17:00 uur: lezing door Sami Khatib, georganiseerd door The Academy of Fine Art aan de Nationale Kunstacademie van Oslo, Noorwegen (event link)
• Dinsdag 4 juni om 18.00 uur (CET): lezing door Marwa Arsanios, georganiseerd door Masters of Transdisciplinarity in the Arts at Zurich University of the Arts, Zwitserland (event link)
• Dinsdag 11 juni: om 18:00 uur, lezing door Sarah Naira Hachem Herfurth & Laura Fiorio, geintroduceerd door Alessandro Petti, georganiseerd door Royal Institute of Art, Stockholm, Zweden (event link)
• Dinsdag 18 juni: spreker TBA, georganiseerd door Royal College of Art, Londen, Verenigd Koninkrijk
• Dinsdag 25 juni: spreker TBA, georganiseerd door Ashkal Alwan, Beiroet, Libanon

De Zoom-link, als ook meer lezingen van partnerinstellingen, worden binnenkort op deze pagina aangekondigd. Als je de link in de mail wilt ontvangen, kun je je inschrijven via de knop hieronder.

Hanan Toukan

Hanan Toukan is hoogleraar Midden-Oostenstudies aan het Bard College in Berlijn. 

Tirdad Zolghadr

Tirdad Zolghadr is curator en schrijver. Zijn publicaties omvatten fictie, kunstkritiek en curatorisch onderzoek, bijvoorbeeld REALTY: Beyond the Traditional Blueprints of Art & Gentrification (Hatje Cantz 2022). Zijn curatoriële activiteiten omvatten zowel biënnales als collectieve initiatieven op lange termijn. Momenteel doceert hij onder andere aan de Rijksakademie Amsterdam. Recentelijk was Zolghadr gastprofessor aan het postdoctorale programma van de Universiteit van de Kunsten Berlijn.