2023
The Lely Assemblies: Moving Assembly &…

The Lely Assemblies: Moving Assembly & Peoples Plan Assembly

01.12.2023
15:00–20:30

De Appel gaat Amsterdam Nieuw-West helaas verlaten, na zeven jaar verwelkomd en ontvangen te zijn door verschillende gemeenschappen in dit stadsdeel. We willen dit markeren met zowel een afscheid als een viering van onze nu gedeelde geschiedenis met deze buurt. We willen verhalen meenemen naar onze nieuwe locatie en ook de twee locaties met elkaar verbinden. Net als zoveel andere gebouwen in deze buurt wordt Broedplaats Lely opgeknapt voor een nieuw doel en een nieuw publiek. Het traject van dit oude schoolgebouw weerspiegelt de gentrificatieprocessen in deze voorheen sterk gesegregeerde buurt.

Het programma ontvouwt zich over een hele dag. Tijdens een eerste onderdeel getiteld "Moving de Appel" komt het ecosysteem van de Appel samen om herinneringen op te halen en vooruit te denken; en in een tweede deel getiteld "The People's Plan" zullen ontwerper Rosa te Velde en journalist en historicus Tayfun Balçik de bredere gemeenschap van Nieuw-West samenbrengen rond vragen over de overlappingen van sociaal-econmische klasse, gentrificatie en ontheemding.

Tijdens de Lely Assemblies oefenen we in collectief herinneren en leren. We willen graag verschillende vragen bespreken met ons ecosysteem zoals: Wat heb jij van de Appel geleerd, wat heeft de Appel van jou geleerd, wat had de Appel moeten leren? Wat nemen we mee, wat laten we achter en hoe blijven we vriendschappen en verbindingen koesteren? Kunstenaars Yuri Veerman en Farida Sedoc oogsten de gesprekken en maken posters die daarna worden gedrukt en verspreid.

Deelnemers 

Soumaya Bazi is een storyteller, schrijver en filmmaker. Ze woont bijna heel haar leven al in Nieuw-West. Sounya heeft ook ervaring als presentator en moderator. Ook heeft ze meerdere labs gevolgd op de Meervaart Studio, een plek die ze beschrijft als “ een warm nest” voor jonge creatievelingen.

Melissa Koutouzis is journalist en woont in Amsterdam. Melissa is sinds zes jaar woonactivist en mede-initiatiefnemer van het Woonprotest. Ze werkt daarnaast bij het Transnational Institute.

Saundra Williams studeerde Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Met ruim 26 jaar ervaring in de maatschappelijke en culturele sector heeft zij de afgelopen jaren diverse functies bekleedt; jongerenwerker, coach, trainer diversiteit en inclusie, manager bedrijfsvoering in het Bijlmer Parktheater, artistiek leider van de opleiding Productie Podiumkunsten bij de AHK en de afgelopen 2,5 jaar werkte zij als programmadirecteur voor het Masterplan ZO. In deze functie heeft zij zich geprofileerd als changemaker op het gebied van community-based werken als onderdeel van strategie en beleid binnen organisaties. Momenteel werkt zij als freelancer en in haar werk staat inclusie, coaching, innovatie en verandering centraal.

Het Nationaal Programma Samen Nieuw-West begon als het Masterplan Nieuw West in 2021. Het doel is om de komende twintig jaar problemen zoals inclusie en democratie, veiligheid, werk en bestaanszekerheid, wonen en leefomgeving en kansenongelijkheid voor kinderen en jongeren aan te pakken. In maart 2023 werd door 65 partners een convenant getekend.

Tayfun Balçik is historicus en journalist voor het nieuwsplatform De Kanttekening. Hij is betrokken bij wooncoöperatie De Bundel en actiegroep Nieuw-West in verzet sinds 2021. Beide organisaties zetten zich in voor betaalbaar wonen in Nieuw-West. Tayfun is ook onderzoeker bij het lectoraat Sociale rechtvaardigheid en Diversiteit op de hogeschool voor Kunsten in Amsterdam.

Deze assembly is georganiseerd door Tayfun Balçik en Rosa te Velde, die allebei onderdeel zijn van het lectoraat Sociale rechtvaardigheid en Diversiteit op de Hogeschool voor Kunsten in Amsterdam. Sinds 2019 onderzoekt Rosa de geschiedenis van de Lely gebouw en het gebied in Nieuw-West waar de Appel is gevestigd. Haar onderzoek heeft geleid tot de publicatie ‘Drafting Futures: Remembering a building’, waarbij segregatie en gentrificatie en de “politiek van het vergeten”werden onderzocht. In maart 2023 gaf Tayfun een lezing als onderdeel van dit onderzoek.

the Lely assemblies schema

"Moving de Appel” Assembly

15:00 - 17:00 Afscheidsbijeenkomst de Appel

(Terugkoppeling en discussie over de Appel in de afgelopen zeven jaar en verder gaan met oogsten en het maken van posters door kunstenaars Mirjam Linschooten,Bonnie Ogilvie, Daniel Aguilar Ruvalcaba en Siwar Kraytem)

"The Peoples Plan” Assembly georganiseerd door Rosa te Velde & Tayfun Balcik

17:00 - 18:00 Herdenken van Lely met oud-bewoners

18:00 - 19:00 Panelgesprek met Soumaya Bazi, Melissa Koutouzis, Saundra Williams

19:00 - 19:10 Protestkoor

19:00 - 20:30 Afscheidsborrel met de assemblees