performance
2021
Mylan Hoezen – Sunkiss

Mylan Hoezen – Sunkiss

29.08.2021
20:00–12:00

Sunkiss
een performance van Mylan Hoezen

de Appel is verheugd om op 29 augustus de deuren te openen voor Sunkiss, een performance van Mylan Hoezen van 20:00 tot 00:00.

De vier uur durende performance ontwikkelt zich rond het idee van traagheid als reactie op een snel bewegende wereld. In vier delen performen Emirhakin, Negiste Yesside Johnson, Ratri Notosudirdjo en Mylan Hoezen rond bewegingen die energie stimulerend werken en bijdragen aan goede bloedcirculatie.

We leven in een tijd waarin aandacht en zelfs slaap vormen van arbeid zijn waarop kan worden gekapitaliseerd. Constante mogelijkheid tot connectie in deze digitale wereld leidt in tegenstelling tot wat je ervan verwacht, steeds vaker tot een grotere afstand tussen lichaam en geest. Dit gegeven wordt meegenomen in de performance en bekritiseerd door bewust zich te ontdoen van deze gehaastheid. Er wordt geen script gevolgd, de performers bewegen op een trage bewuste manier waarin ze volledig zichzelf overgeven in het ‘nu’. Dit resulteert in een choreografie die niet vooraf verzonnen is en organisch ontstaat en door ontwikkelt.

Sunkiss probeert een ervaring te creëren die overeenkomt met het gevoel van dicht bij de zon staan. Een in de eerste plaats aangename ervaring, die - wanneer de afstand kleiner wordt - levensgevaarlijk kan zijn. Het geluid dat wordt afgespeeld tijdens de performance is gebaseerd op het fenomeen van de ‘Shepard tone’, een compositie van sinusgolven met tussen elke golf een octaaf verschil, wat een kalm en trance-achtig gevoel kan overbrengen en de performers alsmede het publiek zal helpen het moment van ‘nu’ optimaal te ervaren. Sunkiss wordt live uitgezonden op Ja Ja Ja Nee Nee Nee en kan online worden gestreamd.

Wanneer je de performance bij de Appel bezoekt, gelieve rekening te houden met de gezondheid van u en uw medebezoekers. Bij de Appel zijn alle huidige aanbevolen coronamaatregelen van kracht.

Mylan Hoezen (1993) is een Nederlandse performancekunstenaar. In zijn werk gebruikt hij uithoudingsvermogen en zelfconcentratie om harmonie te creëren te midden van chaos in het leven. Door een ruimte te creëeren met daarin eigen regels, aangewezen spelers en gebruik van tijd, waarborgt Hoezen het spelelement in zijn performance. Hij onderzoekt de gemeenschappelijke machtsstructuren tussen performer en publiek en wijst de toeschouwers specifieke rollen toe, zoals instructeur, uitvoerder of waarnemer. Mede hierdoor wordt hun betrokkenheid bij het proces van passief naar actief getransformeerd, waarmee het werk wordt geactiveerd. Door deze verschillende vormen van betrokkenheid speelt het publiek een grote rol in het activeren van de performance.

Sunkiss is mogelijk gemaakt door:
Kunstenaars: Emirhakin, Mylan Hoezen, Negiste Yesside Johnson en Ratri Notosudirdjo
Geluidsontwerp: Bergur Anderson
Lichtontwerp: Jeisson Drenth
Fotografie & video: Nicola Baratto
Podium constructie: Arthur Jules
Grafisch ontwerp: Emirhakin
Tekst: Lijuan Klassen en Lisa Jasperina Bommerson
Locatie: de Appel, Amsterdam
Livestream: Ja Ja Ja Nee Nee Nee
Ondersteuning via projectsubsidie: Mondriaan Fonds