event
2022
In de ban van Leonora Carrington

In de ban van Leonora Carrington

13.04.2022
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

In de ban van Leonora Carrington:
wie was deze surrealistische kunstenaar?

Leonora Carrington paiting.

In aanloop naar de Biënnale van Venetië organiseert Amsterdam Art in samenwerking met De Appel een avond over Leonora Carrington. Het thema van de Biennale dit jaar, The Milk of Dreams, is ontleend aan de titel van het gelijknamige boek van deze surrealistische kunstenaar en schrijver. Wie was Leonora Carrington? Waarom raken steeds meer kunstliefhebbers in de ban van haar werk? En hoe komt het dat het werk van Carrington zo eigentijds aanvoelt?

Nina Folkersma, directeur van Amsterdam Art en curator van de tentoonstelling De Tranen van Eros in het Centraal Museum Utrecht (2020), waarin het werk van Leonora Carrington voor het eerst in Nederland werd getoond, gaat in gesprek met kunsthistoricus Tessel Bauduin en kunstenaar Eva Bartels.

Tessel Bauduin is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en heeft diverse publicaties met betrekking tot het Surrealisme op haar naam staan, waaronder Surrealism and the Occult (2014) en Surrealism, Occultism and Politics. In Search of the Marvellous (2018). Eva Bartels is beeldend kunstenaar, actrice en performer en maakte vorig jaar een solovoorstelling over het leven en werk van Leonora Carrington in haar eigen atelier.

De avond vindt plaats op 13 april in De Appel.

Voertaal: Engels
Toegang: € 5,-

RSVP: reservations [​at​] deappel.nl

PROGRAMMA

19:30 Deuren open

19:45 Welkomstwoord door Huib Haye vd Werf (interim directeur De Appel)

19:50 Introductie door Nina Folkersma

20:00 Lezing Milking the surrealist dream: Leonora Carrington and fellow artists
door Tessel Bauduin

20:20 Q&A

20:30 Gesprek met Eva Bartels door Nina Folkersma

20:50 Q&A met publiek

21:00 Einde

Tessel M. Bauduin
Dr. Tessel M. Bauduin is kunst- en cultuurhistorica. Haar werk richt zich op moderne kunst, in het bijzonder 20ste-eeuwse en hedendaagse surrealistische en verwante kunst en kunstenaars over de hele wereld. Dr. Bauduin is werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam als programmadirecteur van het Humanities Lab.

Eva Bartels
Eva Bartels is een in Amsterdam gevestigde multidisciplinaire kunstenaar die gefascineerd is door identiteit. Ze onderzoekt de archetypen binnen haar eigen wezen door gebruik te maken van verschillende artistieke disciplines, zoals VR, film, schilderen, schrijven en performance. Als kunstenaar gebruikt ze vaak haar eigen lichaam als gereedschap door te acteren, boetseren en performen in haar eigen werk.

Nina Folkersma
Nina Folkersma is kunsthistoricus en afgestudeerd aan het Curatorial Programme van De Appel. Als onafhankelijk curator heeft ze een breed spectrum aan projecten georganiseerd voor verschillende instellingen in Nederland en daarbuiten. Momenteel is zij directeur van Amsterdam Art, de organisatie die verantwoordelijk is voor de jaarlijkse Amsterdam Art Week.

See also