presentatie
2020
Everything is New

Everything is New

17.09.2020
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Everything is New
Over verandering in de kunstwereld

Everything Is New
www.newiseverything.com

Met bijdragen van: Dora Đurkesac, Angeliki Tzortzakaki, Enrico Floriddia, Jérôme de Vienne, Julian Zehnder, Kimberlee Cordova, Nina Kurtela, Bruno Alves de Almeida, Laurens Otto, Katherine Macbride, Miriam Wistreich, Boris Klyushnikov.

Everything Is New richt zich op verandering in de hedendaagse kunstinfrastructuur. Het project begint ten tijde van de wereldwijde pandemie en lockdown met een verkenning van de kunstscène in Nederland. Maar het breidt zich al snel uit tot voorbij een enkele plaats en kijkt daarbij naar de staat van urgentie waarin instellingen en mensen zich wereldwijd bevinden. De omvang van de structurele veranderingen die op dit moment plaatsvinden - de universele verschuiving naar afgelegen werkomgevingen, institutionele en onafhankelijke programmering in de kunsten die wordt gedigitaliseerd, pogingen om financiële duurzaamheid te herdenken en mechanismen van zorg voor en in de culturele sector - zijn niet alleen een symptoom van de ongewone tijden waarin we leven, maar zijn ook indicatief voor de buitensporige starheid van de kunstinfrastructuur, waarvan de belangrijkste eigenschappen onveranderd zijn gebleven sinds de eerste golf van institutionele kritiek in de jaren ’60 en ’70.

Het is in deze tijd van nood dat verandering een urgente en praktische taak wordt met een dringende deadline. Everything Is New heeft als doel structurele veranderingen in de kunsten in kaart te brengen door aan de ene kant groeipijnen en worstelingen te onderzoeken, en aan de andere kant te kijken naar momenten van ongedwongenheid en vooruitgang. Daarbij rekening houdend met de sociale, gezondheids- en economische crises die we dit jaar doormaken en die ook denabije toekomst zullen beïnvloeden.

Ontworpen als een manier om te navigeren door de veelheid aan structurele veranderingen in de hedendaagse kunstinstellingen, gaat het project van start in de vorm van een digitale tentoonstelling en online publicatie bestaande uit essays en interviews aangevuld met interventies van kunstenaars.

Met de bedoeling om een ​​langetermijnonderzoek te worden dat het onderwerp van systemische verandering in de kunsten volledig omvat, wordt Everything Is New op 17 september 2020 om 18.00 uur publiekelijk gepresenteerd in de Appel in Amsterdam in een discussie met de deelnemers aan de eerste iteratie.

Everything Is New is een initiatief van curator Nikolay Alutin als onderdeel van 2019/20 de Appel Curatorial Research Fellowship. Het project is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van de Appel Amsterdam, Hartwig Foundation, Amsterdams Fonds voor de Kunst en Goethe Institut Nederland.


PRAKTISCHE INFORMATIE

Everything Is New
www.newiseverything.com

Publieksopening en discussie met de deelnemers: 17 september 2020 om 18.00 uur op deze pagina

Voor meer informatie, interviews, persbeelden kunt u contact opnemen met david@deappel.nl

See also