event
2017
De Appel Curatorial Programme Why Is…

De Appel Curatorial Programme Why Is Everybody Being So Nice The Power Nap

18.06.2017
15:00–17:30
Stedelijk Museum, Amsterdam

Met trots presenteren De Appel Curatorial Programme en het Stedelijk Museum Amsterdam Why is Everybody Being So Nice? The Power Nap. Dit evenement is het laatste in een reeks die werd georganiseerd door De Appel Curatorial Programme en valt samen met de lancering van een online publicatie met begeleidend programma van performances, lezingen en een gezamenlijk dutje in het auditorium van het museum.

Neem je eigen kussen en deken mee!

Why Is Everybody Being So Nice? - een project dat loopt van april tot juni 2017 en bestaat uit een online publicatie en publieke evenementen op verschillende locaties in Amsterdam - neemt de gedrags- en morele codes in de kunstwereld onder de loep. Het kijkt naar het grijze gebied tussen ethiek en etiquette en benadert de kunstwereld als een snel groeiende sector binnen de post-industriële kenniseconomie. Vanuit een brede visie wil het programma zicht krijgen op en doordenken over algemenere kwesties rond arbeidsonzekerheid binnen het kunstenveld, waar in de woorden van Martha Rosler niceness (aardig zijn) 'tegemoet komt aan de vraag, in neoliberale termen, naar het construeren, vertolken en voortdurend optutten van een onderhandelend ik.'

Het eerste deel van het project vond in april in De Appel plaats en had de vorm van een vierdaags programma met paneldiscussies, workshops, filmvertoningen en performances. Het evenement werd afgesloten met een gezamenlijke overnachting, The Night of Exhaustion and Exuberance, waarmee het gezamenlijk slapen werd geactiveerd tot een daad van verzet en een toe-eigening van tijd en ruimte. Why Is Everybody Being So Nice? wordt vervolgd en afgesloten met The Power Nap, een gezamenlijke dutje in het auditorium van het Stedelijk Museum.

12.00 to 17.00 Positive Tension (curatorial kit), performance-workshop by Apparatus 22 (Schipol Lounge)
14.50 Doors open
– Introduction by De Appel Curatorial Programme 2016-17
Dreaming is the new eating, a reading by Vera Mey
Fangless, performance by Larisa David with Raluca Croitoru
The Comfort of Things, performance by Johannes Büttner & Benedikte Bjerre in collaboration with Helge Peters
What a wicked game you play - to make me feel this way!, a reading by Rabea Ridlhammer
Transactional Self (Archive Version), performance by Anastasia Shin
Uninvited and Disenchanted come to Town: A Modern-day Fable, a reading by Nat Muller
– Browsing of online publication
17.30 Doors close

Datum: 18 juni 2017 Tijd: 15.00-17.30 uur Locatie: Teijin Auditorium, Stedelijk Museum Amsterdam Voertaal: Engels Toegang: Museumkaart €3,- / studenten €11,75 / regulier €20,50,- Tickets

     

Over De Appel Curatorial Programme De Appel Curatorial Programme is een educatief platform waar onderzoek wordt verricht naar alternatieve vormen van tentoonstellingen-maken en curatorschap. Sinds de start in 1994 brengt het programma, dat tien maanden duurt, jaarlijks zes opkomende curatoren bijeen, elk met een andere academisch achtergrond en werkervaring. Samen ontwikkelen zij een project in het kader van het recentelijk gekozen thema van De Appel: modes of de-universalization (vormen van ont-generalisering). De deelnemers van De Appel Curatorial Programme organiseren elk jaar in samenwerking met het Stedelijk Museum een evenement, in een vorm die aansluit bij hun project.

Credits De curatoren van Why Is Everybody Being So Nice? zijn de deelnemers van De Appel Curatorial Programme 2016-2017: Mira Asriningtyas, Lucrezia Calabrò Visconti, Mateo Chacon-Pino, Kati Ilves, Shona Mei Findlay en Fadwa Naamna. Stagiaire: Hannah Cheney Grafisch ontwerp: Fazed Grunion

  • 1 Stedelijk Museum Amsterdam, Museumplein, Amsterdam, Netherlands

*De titel van het programma is geïnspireerd op Martha Roslers essay Why Are People Being So Nice?, verschenen in e-flux journal #77 - november 2016.

The participation of Apparatus 22 in Why Is Everybody Being So Nice: The Power Nap is kindly supported by the Romanian Cultural Institute in Brussels.

Why Is Everybody Being So Nice...T-Shirt

collection (unintended), 2017