lezing/discussie
2019
Gabi Ngcobo

Gabi Ngcobo

06–07.02.2019
Rijksakademie + The Black Archives

Kom op woensdag 6 februari om 19.00 – 20.30 en donderdag 7 februari om 14.00 – 16.00 naar een lezing en seminar met curator, docent en kunstenaar Gabi Ngcobo.

Gedurende dit tweedaagse evenement bespreekt Gabi Ngcobo weigering als curatoriele strategie, zoals deze is toegepast op haar collaboratieve projecten. Deze bestaan onder andere uit NGO – Nothing Gets Organized, Center for Historical Reenactments (CHR, 2010–14) en de 10e Berlin Biennale: We Don’t Need Another Hero, waarin de behoefte aan één heldhaftige conclusie werd verworpen, om in plaats daarvan complexiteit te omarmen. "Refusal" of weigering is hier toegepast als een strategie tégen het behoud van posities waarin bepaalde mensen een verantwoordelijkheid hebben - door voorgaande generaties overgedragen, of opgelegd - om uitleg te bieden aan diegenen die de geprivilegieerde positie van ‘niet weten’ innemen.

-Woensdag 6 Februari: Lezing Rijksakademie-
De eerste sessie bestaat uit een avondlezing bij de Rijksakademie in Amsterdam, waar Ngcobo als gastadviseur werkt. We raden iedereen aan om een plek voor de lezing bij de Rijksakademie te reserveren via deze link.

-Donderdag 7 Februari: Seminar The Black Archives-
De tweede dag vindt plaats bij The Black Archives in Amsterdam, en gaat dieper in op het onderwerp door middel van een gesloten seminar. Voorbereidend tekst materiaal zal verzorgd worden na de registratie voor het evenement. De studie seminar is besloten en heeft een beperkte hoeveelheid plaatsen. Je kunt hiervoor een korte motivatie sturen naar Yolande van der Heide via yolande [​at​] casco.art.
 

Curating Strategies of Productive Refusal is geïnitieerd door Casco Art Institute in relatie tot Angry Letters, één van de studierichtingen over de commons bij Casco Art Institute. Angry Letters werkt het met het tijdschrift als verzamel-medium voor het samenvoegen van tools die de onderdrukker/s decentraliseren in gesprekken over vrijheid en bevrijding. Het inaugurale ‘nummer’ is ontwikkeld met Open! Platform for Art, Culture and the Public Domain, en neemt de vorm van een tekst-naar-workshop voor het houden en toepassen van discussies in het huidige tijdperk. De uitkomst beslaat online en geprinte componenten die in de herfst van 2019 gepubliceerd worden. Lees meer over deze studierichting en dit project hier.

Het evenement is georganiseerd in samenwerking met De Appel, Casco Art Institute: Working for the Commons, and Rijksakademie van Beeldende Kunsten met The Black Archives.
 

Afbeelding: We are absolutely ending this, 2012. Courtesy of CHR.

See also