archief presentatie
2019
Works and Words: A Gathering

Works and Words: A Gathering

28.05.2019
17:00–19:00
de Appel, Schipluidenlaan 12, Amsterdam

Works and Words - Footnotes # 3 -  Gathering in the Archive

Dinsdag 28 mei 17: 00-19: 00

In het Archief van De Appel werken we al ruim een jaar aan Footnotes #3. De documenten van de 1979 Works and Words-tentoonstelling zijn heropend en zo opnieuw beschikbaar gemaakt voor geinteresseerden. Inmiddels zijn de hoofdthema's en kunstenaars al online gepresenteerd op de Footnotes #3 webpagina. Om deze mijlpaal te markeren, organiseert het Archief van De Appel een bijeenkomst en screening op dinsdag 28 mei. Tijdens dit evenement tonen we het proces van het opnieuw openen van de documenten uit '79 en wordt de betekenis en relevantie van dit project heden ten dage besproken. Ook zal een tv-uitzending uit 1979 vertoond worden met originele footage van de performances en een interview met Josine van Droffelaar, de curator van Works and Words.

Om het evenement bij te wonen graag reserveren via reservations@deappel.nl

Deze bijeenkomst zal gevoerd worden in het Engels. De screening van de tv-uitzending is in het Nederlands, maar een transcriptie in het Engels is beschikbaar.

The Works and Words International Art Manifestation in 1979 is een uniek evenement in de geschiedenis van zowel Amsterdam als De Appel. Werk van meer dan 80 kunstenaars uit Tsjechoslowakije, Hongarije, Polen, Joegoslavië en Nederland werd tentoongesteld. Het doel van de manifestatie was niet beperkt tot het geven van een ​​volledig overzicht van de artistieke ontwikkelingen van elk land, maar de intentie was vooral om een ​​uitwisseling van ideeën mogelijk te maken - om kunstenaars en kunstwerken dichter bij elkaar te brengen. Zo was Works and Words niet alleen een tentoonstelling. Het was een festival, een bijeenkomst die de mogelijkheid bood om in de vriendschappen te sluiten, samenwerkingsverbanden aan te gaan en toekomstige verbindingen te vormen.

Welke sporen van de manifestatie Works and Words uit 1979 gaan nu onthuld worden? Footnotes # 3 is ingezet om nader licht te werpen op de organisatie destijds, de te nemen hobbels en te onderzoeken wat de resonanties vandaag zijn van de tentoonstelling in 1979 met als voornaamste bron het nog aanwezige materiaal uit het Archief van De Appel. Net als Works en Words heeft Footnotes # 3 nooit als primair doel gehad om een ​​volledig overzicht te geven van alle informatie in het archief. Integendeel, Footnotes # 3 creëert zijn eigen verhalen door het samenvoegen van correspondenties, afbeeldingen en beschrijvingen uit 1979. Footnotes # 3 deelt deze verhalen om een ​​beter inzicht te bieden in wat zich mogelijk in 1979 afspeelde en om te reflecteren over de relevantie daarvan vandaag.

De informatie die is gepubliceerd in het kader van Footnotes # 3 bracht recent onderzoekers naar het archief, leverde werken terug aan kunstenaars en verbond het archief van De Appel met verschillende kunstinstellingen. Terwijl het archief zo verbindingen probeert te herstellen, wordt 40 jaar later een vernieuwd netwerk rond Works and Words gevormd. De Archival Gathering zal een viering zijn van deze hernieuwde interesse. We nodigen iedereen van harte uit die geĂŻnteresseerd is in archieven, in neo-avantgarde kunst, kunst uit de bovengenoemde landen en iedereen die geĂŻnteresseerd is in luisteren naar en verhalen delen.


Zie ook
(Works and Words FOOTNOTES #3)
(Works and Words: Revisiting film and/as art from the 1970s East Central Europe FOOTNOTES #3)

achtergrondbeeld: Works and Words evenement in het Stedelijk Museum, fotograaf: Tomasz Sikorski

See also