2024
The One Minutes x Mirror Soup Kitchen x…

The One Minutes x Mirror Soup Kitchen x de Appel: Mirroring, Dabke workshop

05.05.2024
16:00–18:30
de Appel, Tolstraat 160, Amsterdam

Beeld: El-Funoun Palestinian Popular Dance Troupe

De Appel sluit zich aan bij de verschillende spiegelende solidariteitsevenementen in de Uitkijk, De Sloot/De Sering en Theater Bellevue op uitnodiging van Mirror Soup Kitchen. Op het programma staan de vertoningen van The One Minutes Series 'Mirroring' samengesteld door Seda Yıldırım, Werkplaats Typografie (2004, NL, 14 min), een lezing door Mirror Soup Kitchen en een Palestijnse Dabke dansworkshop met een choreografie van de El-Funoun Palestinian Popular Dance, in Ramallah.

De dabke workshop is de Appel's interpretatie van wat het betekent om te spiegelen; om solidair te zijn met een volk dat een genocide en apartheid ondergaat, door middel van een belichaamde praktijk; dabke, een dans die al generaties lang verbonden is met land, erfgoed en veerkracht.

Over Mirror Soup Kitchen
(Jasper van den Berg, Jet Sanders en Roel Wouters) spiegelt een gaarkeuken van een plek die getroffen is door een ramp of oorlog. De recepten die ze daar koken worden op precies dezelfde manier bereid en geserveerd, op precies dezelfde dag. Het ingezamelde geld komt ten goede aan deze keuken, zodat er gekookt kan blijven worden voor mensen in nood.

Over The One Minutes
The One Minutes is oorspronkelijk opgezet door studenten van het Sandberg Instituut in 1998. Sinds 2017 is het een onafhankelijke non-profit organisatie. De One Minutes-collectie bestaat uit meer dan 18.000 videowerken van kunstenaars uit meer dan 120 landen. De collectie wordt bewaard en toegankelijk gemaakt door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en is online beschikbaar voor professionals en het grote publiek.

El-Funoun Palestinian Popular Dance Troupe is een onafhankelijke, non-profit artistieke organisatie die bijna volledig met vrijwilligers werkt. El-Funoun werd in 1979 opgericht door een klein aantal enthousiaste, getalenteerde en toegewijde artiesten. Sindsdien is El-Funoun gekroond tot het belangrijkste Palestijnse dansgezelschap in Palestina en onder Palestijnen in ballingschap. Het gezelschap heeft een indrukwekkende staat van dienst met meer dan duizend voorstellingen, zowel lokaal als internationaal. Het gezelschap produceerde 15 producties en meer dan tien gechoreografeerde dansen. El-Funoun heeft door de jaren heen verschillende eervolle vermeldingen en prijzen gewonnen.

Schema:
14.00 uur
Deuren open bij de Appel voor een bezoek aan Edgelanders: Amsterdam on Trial / Part III: The Witnesses

16.30 - 17.30 uur
Mirror Soup Kitchen geeft een introductie van het Mirroring-project gevolgd door de vertoning van de One Minutes-video's en een discussie

5.30 - 6.30 uur
Dabke workshop met El-Funoun Palestinian Popular Dance Troupe, live online vanuit Ramallah

6.30 uur
Soep door Mirror Soup Kitchen